Από το Blogger.

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Pencil Code - Περιβάλλον προγραμματισμού

3:56 π.μ. - By Γιώργος Γώγουλος 0

To Pencil Code  (pencilcode.net) είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού  που επιτρέπει στο μαθητή να χρησιμοποιεί παράλληλα ένα περιβάλλον πλακιδίων και ένα περιβάλλον συγγραφής γραμμών κώδικα. Ο μαθητής μπορεί να  εργάζεται σε όποιο περιβάλλον επιθυμεί και να μεταπηδά από το ένα περιβάλλον στο άλλο. Το περιβάλλον πλακιδίων είναι παρόμοιο με όλα τα γνωστά περιβάλλοντα πλακιδίων π.χ το Scratch (άλλα όχι τόσο πολύπλοκο).  Η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιεί είναι η Coffeescript  η οποία είναι μια μικρογλώσσα της Javascript με χαρακτηριστικά python (π.χ εσοχές για τις εντολές που είναι σε μια δομή, λίστες κ.λπ).  Το περιβάλλον είναι τύπου logo like (περιέχει τη βιβλιοθήκη logo της Pyhton!) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με το υπάρχον βιβλίο Πληροφορικής.
Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα εργασίας των μαθητών με κώδικα ο οποίος παρέχει σημαντικές επεκτάσεις.
Το περιβάλλον αυτό δοκιμάστηκε στη Β΄ Αθήνας και στην Ανατολική Αττική  το  προηγούμενο εκπαιδευτικό έτος σε  ένα σημαντικό αριθμό σχολείων  με πολύ θετικά αποτελέσματα από συναδέλφους και το Σχολικό Σύμβουλο Βαγγέλη Κανίδη. 
Από αυτή την πειραματική εφαρμογή αναπτύχuηκε ένα μεγάλο μέρος από δραστηριότητες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.  Οι δραστηριότητες περιέχουν οδηγίες και φύλλα εργασίας βήμα προς βήμα, ακολουθώντας τη διδακτική πορεία του βιβλίου.
Τι δραστηριότητες αυτές μπορείτε να τις κατεβάσετε από το site vkanidis.gr  στην περιοχή Δράσεις - Επιμορφώσεις.

Το περιβάλλον αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά με τη Scratch και ως πρόταση στην Α΄, Β΄ και Γ΄Γυμνασίου στις ώρες για τον προγραμματισμό.

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση...

0 σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Προγραμματισμός

Ανακοινώσεις Γραφείου Τύπου ΥΠΑΙΘ

Εκδηλώσεις/Δράσεις/Επιμόρφωση ΥΠΑΙΘ

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Esos.gr Rss Feed

back to top